WIE ZIJN WE?

Onderzoek naar en regularisatie van psychedelica* in België is momenteel onbestaand,  in tegenstelling tot onze buurlanden Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, waar de waarde van psychedelica (inclusief MDMA) bij de behandeling van tal van psychologische ziektebeelden aan momentum wint, en een medicalisering/legalisering  in het vooruitzicht ligt. [1, 2]

We leven in een maatschappij waar enerzijds steeds meer depressies en burn-outs  een beleefde realiteit zijn, en anderzijds zingeving, en de invulling ervan,  zoek zijn [3]. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat psychedelica  een onderschatte en waardevolle bijdrage kunnen leveren in die zoektocht en het mentale kapitaal kunnen optimaliseren [4].

De Belgische tak van de Psychedelic Society wil zich in de eerste plaats richten op het organiseren van infodagen en het samenbrengen van geïnteresseerden, met als doel onze maatschappij correct in te lichten  over de invloed van psychedelica op de levenskwaliteit. Tevens willen we fondsen verzamelen om onderzoek in België te promoten en te subsidiëren. Daarbij is samenwerking met zowel Nederlandstalige als Franstalige universiteiten essentieel.

Daarnaast gaan we ook gesprekken aan met beleidsmakers om een wettelijke regularisatie van psychedelica voor de behandeling van verschillende therapeutische ziektebeelden mogelijk te maken.

 

Het wettelijke kader in België maakt het momenteel niet mogelijk om zorgverleners op te leiden tot psychedelisch/MDMA therapeuten, ook al bestaan dergelijke  (dure) opleidingen in het buitenland die know-how en expertise hebben [5]. We willen graag met deze opleidingsinstituten  samenwerken en ook Belgische opleidingscentra voorzien.

 

Met vriendelijke groeten,
Psychedelic Society Belgium

*Psychedelica zijn een klasse van psychoactieve stoffen die als primair effect “niet-gewone” bewustzijnstoestanden en psychologische, visuele en auditieve veranderingen veroorzaken. "Klassieke" psychedelische drugs omvatten onder andere mescaline, LSD, psilocybine en DMT.

 

Bronnen: 

[1]

NL: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/kan-partydrug-mdma-patienten-met-een-trauma-helpen

FR: https://www.lepoint.fr/debats/pourquoi-il-faut-legaliser-les-drogues-psychedeliques-27-04-2019-2309793_2.php

EN: https://mind-foundation.org/

NL: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/psychedelica-tegen-depressies

 

[2]

EN: https://hopkinspsychedelic.org/

EN: https://psychedelicsociety.org.uk/arguments-for-legalisation

 

[3]

NL : https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/niet-overdraagbare-aandoeningen/geestelijke-gezondheid#:~:text=Toestand%20in%202018-,Belgi%C3%AB,en%208%25%2C%20respectievelijk).

FR: https://www.ssmg.be/sm3/

 

[4]

EN : https://www.stichtingopen.nl/publications/scientific-papers/

 

[5]

EN: https://mind-foundation.org/psychedelic-therapy-training/

EN: https://psychedelic.support/resources/training-psychedelic-therapist/

EN: https://awaknlifesciences.com/

©2021 Proudly created by Robin-Arti.